Hemoroid Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Hemoroid, anüs bölgesindeki damarların şişmesi ve iltihaplanması sonucu oluşan uzun süreli kabızlık, aşırı zorlanma, gebelik ve obezite gibi faktörler hemoroid gelişimine katkıda bulunabilir.
Hemoroid, anüs bölgesindeki damarların şişmesi ve iltihaplanması sonucu oluşan bir durumdur. Uzun süreli kabızlık, aşırı zorlanma, hamilelik, obezite gibi faktörler hemoroid gelişimine katkıda bulunabilir. Semptomlar kaşıntı, ağrı, kanama ve anüs çevresinde şişmeyi içerir. Hemoroid tedavisi genellikle lifli besinler tüketmek, su içmek, düzenli tuvalete gitmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile başlar. Ayrıca topikal kremler, fitil ilaçlar ve sıcak su banyoları semptomları hafifletebilir. Ağır vakalarda elastik bant ligasyonu, skleroterapi, kriyoterapi ve cerrahi müdahale gibi yöntemler uygulanabilir. Ama her durumda doktor tavsiyesi ve değerlendirmesi önemlidir.
Bu hastalık türü halk arasında hemoroid veya maya olarak bilinir. Makat çevresindeki damarlarda oluşan ve ağrıya neden olan bir hastalıktır. Her insanda görülebilen hastalık erken dönemde tedavi edilmezse son derece rahatsız edici ve ağrılı bir hastalık türüdür. Basur veya maya olarak da bilinen hastalık, ayaklardaki varislere benzer şekilde anüs çevresindeki damarların şişmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Zamanında tedavi edilmezse çok ağrılı bir hastalık türüdür. Birçok insanda görüldüğü gibi oldukça yaygın bir hastalıktır.
Genel olarak hemoroidin nedeni kronik kabızlıktır. Kabızlık, tuvalete fazla oturmak ya da ıkınmak makat çevresindeki damarların sıkışmasına ve havuz şeklinde büyümesine neden olur.
Hemoroid ne demek?
Hemoroid anal kanalın üst kısmındaki genişlemiş damarlardır. Halk arasında basur ya da mayasıl olarak bilinen bu hastalık iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. Zamanla altta yatan nedenlere bağlı olarak anal kanala yerleşen genişlemiş damar topları anüsten dışarı çıkar. Bulundukları yere göre iki tip hemoroid vardır. Bunlar iç ve dış hemoroidlerdir. Anüsün dışında veya deri altında yer alıyorsa dış, anüs içinde yer alıyorsa iç olarak adlandırılır.
Hemoroid neden oluşur?
- Pelvik bölgede yer alan tümör ve karında asit oluşumu
- Bağırsak alışkanlığındaki değişiklikler (kabızlık, ishal)
- Bazı spor aktiviteleri (bisiklete binme)
- Çeşitli meslek grupları (sürücüler, pilotlar)
- Kolon kanseri
- Gebelik ve doğum
- Alkol alışkanlığı
Belirtiler
- Rektumda akıntı ve ıslaklık hissi
- Anüste şişlik
- Rektal Kanama Durumu
- Kaşıntı ve ağrı
Semptomlar Neler?
Dış belirtiler dışkıda kan, otururken artan ağrı, anüs çevresinde şişlik, anüs çevresinde kızarıklık veya kaşıntıdır. İç semptomlar dışkıda veya tuvalet kağıdında parlak kırmızı kan ve anüsten çıkıntı yapan hemoroidlerdir. Hemoroidde makat çevresinde hissedilen şişlik hemoroid olarak adlandırılır. Anüsten çıkıntı yapan iç hemoroidler daha az ağrılıdır. Bununla birlikte, sarkan hemoroidler daha ağrılıdır. Her anal kanama basur olarak kabul edilmemelidir. Makat kanaması ayrıca ülseratif kolit, kolon veya rektum kanseri gibi hastalıkların bir belirtisi olabilir.
İç hemoroidler 1 ila 4 arasında derecelendirilebilir.
- 1 derece henüz sarkmadı
- 2 derece makat kanalına doğru sarkma
- 3 derece sarkma ama elle yerleştirilebilir
- 4 derece sarkma tam oluşmuştur içeri itilemezler
1 ile 3 derece arasındaki hemoroidlerde tedavi olarak Infrared Fotokoagülasyon (lazer tedavisi) önerilir. Ağrısız ve 5-10 gün iyileşme garantilidir. Ancak 4 derecede cerrahi işlemler gerekir. Basur başlangıç seviyesinde ise ilaç veya bitkisel yöntemlerle tedavi edilebilir. Doktora danışmadan başka bir tedavi girişiminde bulunmayınız.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?