Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, trafik kazası sonucu veya aracın bakım ve onarımından sonra aracın piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Trafik kazaları maddi hasara, yaralanmaya ve ölüme neden olabilir.

Aralık 21, 2022 - 14:01
Haziran 30, 2023 - 01:26
 0  28
Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, trafik kazasında veya aracın bakım ve onarımından sonra aracın piyasa fiyatına göre değer kaybetmesidir. Trafik kazaları maddi hasara, yaralanmaya ve ölüme neden olabilir. Bu sebeplerden dolayı insanlar mağdur olmaktadır. Trafik kazaları sonucunda maddi hasar, yaralanma ve ölüm meydana gelmektedir. Maddi hasarlı trafik kazalarında ve kazaya karışan araçlarda araç amortismanı oluşmaktadır. Kaza sonrası tamiri yapılan aracın ikinci el piyasa fiyatına göre aşınma payıdır.

Kaza sonrası tamir edilen aracın tamiri kusursuz olsa bile aracın satış fiyatı kaza öncesi belirlenen satış fiyatından daha düşük olacak ve zarar meydana gelecektir. Bu da insanların mağdur olmasına neden oluyor. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için kaza sonucu aracın piyasa değerinin düşmesi sonucu araç sahipleri; aracın değer kaybını kazaya neden olan kişilerden uğradığı zararın tazmini için talep edebilir. Kazada kusursuz olan taraf için değer kaybı talep etme hakkı doğarken, kusurlu olan bu kaybı tazmin etmekle yükümlüdür.

Aracın değer kaybı nasıl telafi edilir?

Ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta araç değer kaybını talep eden tarafın; Kazaya kendi kusuru sebep olmamalı veya kusur oranı karşı tarafın kusurundan yüksek olmamalıdır. Kazaya kendi kusuru ile sebep olan araç sahibi tazminat talep edemez. Kaza sonucu araç sahibinin yaptığı masraflar, sigortanın olmaması durumunda sigorta koşulları çerçevesinde sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Aracın Çalınması Durumunda Sigorta Hasarı Karşılar mı?

Bir trafik kazasında aracın çalınma riskine veya araca gelebilecek diğer zararlara karşı araçlara kasko sigortası yaptırılmaktadır. Kasko sigortası, aracın tüm onarım masraflarını karşılar. Ancak birçok kasko sigortası, onarım ve bakım işlemleri sonucunda oluşan araç yıpranmasını karşılamıyor.

Amortisman hesaplamasındaki seçenekler;

  • Üretim yılı
  • Kilometre
  • Trafik çıkış tarihi
  • Marka ve model bilgisi
  • Hasar geçmişi ve doğası

Piyasa değeri ve diğer birçok faktör dikkate alınarak hesaplanır. Değer kaybı halinde araca verilen zararın yanı sıra aracın tamiri için gerekli masraflar da talep edilebilir. Aracın kiralanması halinde ulaşım giderlerinin, araç ticari araç ise kaybedilen kazançların karşı taraftan talep edilmesi mümkündür.

Dava açılırken aşağıdaki belgeler dilekçeye eklenmelidir;

  • Sigorta poliçesi
  • Kaza raporu
  • Değerlendirme raporu
  • Servis raporu ve fatura
  • Araçta meydana gelen hasar fotoğrafları
  • Tanıkların isim, adres ve bilgilerini gösteren tanık listesi

Aracın ticari amaçla kiralanması veya kaybolması durumunda fatura ve belgelerin eklenmesi gerekmektedir. Yukarıda belirtilen detaylar neticesinde kazaya kendi kusuru ile sebep olmayan araç sahibi karşı taraftan değer kaybının tazminini talep edebilir. Bu talepler, zamanaşımı süresinin dolmasından önceki 2 yıl içinde yapılmalıdır.

Sigorta şirketi bu zararı karşılamıyorsa aracın değer kaybı nasıl tazmin edilir?

Her şeyden önce, sorumluluk sigortasına başvurarak tazmin edilebilir. Zorunlu mali mesuliyet sigortası, kasko sigortasından farklı olarak, kazada karşı tarafın kusursuz olması durumunda aracın değer kaybını teminat altına alır. Bunun için ekspertiz raporu ve gerekli diğer belgeler ile birlikte sigorta şirketine başvurmak gerekmektedir. 15 günlük yasal süre içinde ödeme yapılmadığı takdirde yasal yollara başvurulabilir. Bu durumda Ticaret Mahkemesinde dava açılabilir veya Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılabilir.

Unutulmamalıdır!

Sigorta Tahkim prosedürü uygulanacak ise sigorta şirketine başvurulması zorunludur. Aksi takdirde Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılacak başvuru usulüne uygun olarak reddedilecektir. İkinci olarak, sürücünün ve araç sahibinin verdiği zararın tazmin edilmesi mümkündür. Zararın tazmini için karşı tarafa dava açılmalıdır.

Araç değer düşüklüğü davasının dayanağı Borçlar Kanunu'nun 122. maddesidir. Bu maddeye göre karşı taraf kazada kusurlu olmadığını ispatlamak zorundadır. ispat edemezse, her halükarda araçtaki değer kaybını tazmin etmekle yükümlüdür. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da 2 yıllık zamanaşımı süresidir. Bu davanın kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde açılması gerekir. Aksi takdirde dava zamanaşımı nedeniyle reddedilecektir.

Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

Buraya Bakınız Sosyal içerik platformu olarak bilgilendirici içerikler, medya paylaşımları, sektörel haberler, sosyal medya ve web haberlerinin yanı sıra sağlık, yaşam ve güncel haberleri de paylaşmaktadır.